Het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap (OCW) heeft aan 54 biotechnologische uitvindingen van Nederlandse bodem een financiële injectie toegekend, in totaal voor een bedrag van 17,6 miljoen euro in 2024. Dat heeft minister Bruins op 19 november bekend gemaakt. Dit geld wordt ter beschikking gesteld vanuit het Nationaal Groeifonds, via het Biotech Booster programma. Biotech Booster heeft als doel om biotechnologische kennis zo snel mogelijk te laten ontwikkelen tot concrete toepassingen voor de Nederlandse samenleving. De eerste financieringsronde van het programma wordt met de toekenning aan deze 54 projecten officieel afgerond.
Uit meer dan 150 aanmeldingen hebben 54 Nederlandse biotech-uitvindingen een financiële injectie gekregen vanuit het Nationaal Groeifonds. Deze ondersteuning is onderdeel van het Biotech Booster-programma, dat via financiële middelen én professionele begeleiding door experts en biotech-ondernemers moet zorgen voor een snelle vertaalslag van wetenschappelijke kennis naar concrete toepassing – ook valorisatie genoemd. Deze financieringsronde komt uit een eerste schijf die vanuit het groeifonds ter beschikking is gesteld. De evaluatie voor de toekomst van een tweede schijf ter waarde van 196 miljoen euro is momenteel aan de gang.
Het toepassingsgebied van de geselecteerde uitvindingen is net als de biotechnologie divers, en omvat gezondheidszorg, voeding, milieu, energie en duurzame consumables. Voor deelname aan het Biotech Booster programma is met name gekeken naar de mogelijke impact op de Nederlandse burger en de Nederlandse samenleving.
Twee uitgelichte projecten:
- Fungi waste treats water waste
Brigit van Brenk, microbioloog aan de Universiteit Utrecht, ontdekte dat afval uit de paddenstoelenteelt in staat is om redelijke hoeveelheden PFAS, bestrijdingsmiddelen en medicijnresten uit omgevingswater te halen. Hiermee worden verschillende problemen in één klap opgelost: het afval uit de champignonteelt – in Nederland alleen zo’n 800.000 ton per jaar – krijgt een duurzame bestemming, én er wordt een effectieve aanpak ingezet voor één van de grootste milieu-issues van de afgelopen jaren – de PFAS-vervuiling.
Hoe deze waterzuivering exact werkt en hoe het op grote schaal zou kunnen worden toegepast, wordt mede dankzij het Biotech Booster-programma verder onderzocht. Hiervoor wordt o.a. samengewerkt met Utrecht Holdings, het Knowlegde Transfer Office van de UU en het UMCU.
Brigit van Brenk: “Het zou een fantastische oplossing zijn, zowel voor de champignonindustrie, omdat een afvalproduct waarde krijgt, als voor de wateren in onze omgeving, zodat we weer wat schoner water in ons milieu krijgen.”
- ChemoPredict
VitroScan is een biotech-bedrijf uit Leiden dat zich met ChemoPredict richt op een revolutionaire aanpak voor een betere behandeling van mensen die lijden aan eierstokkanker. Mensen die eerder voor deze kanker zijn behandeld met chemotherapie kunnen resistentie voor deze behandeling hebben ontwikkeld. Een nieuwe chemokuur heeft daardoor geen zin, en kan bij onnodige toediening leiden tot onnodige bijwerkingen. Door het blootstellen van tumorweefsel aan deze medicijnen kan voorspeld worden wat de effectiviteit wordt. Dankzij deze technologie kunnen artsen en patienten in de toekomst samen beter geïnformeerde keuzes maken over de meest effectieve behandeling.
Er is al bewezen dat een onderscheid gemaakt kan worden tussen resistente en niet-resistente patiënten. Mede door de financiele steun van Biotech Booster kan deze analyse voorbereid worden op klinische implementatie. Hiervoor moet bewezen worden dat de uitkomsten heel betrouwbaar zijn en ook daadwerkelijk leiden tot een verbetering in de behandeling en/of kwaliteit van leven. Dit is waar de komende twee jaar aan gewerkt zal worden.
Willemijn Vader, CEO van VitroScan: “Met ChemoPredict dragen wij, samen met artsen, wetenschappers patiëntenverenigingen, zorgverzekeraars en biofarmabedrijven, bij een aan geoptimaliseerd behandelplan voor mensen met kanker. Het doel daarbij is om kwaliteit van leven te bevorderen en onnodige behandelingen en bijwerkingen te vermijden.”
Het potentieel van de Nederlandse biotech
Nederland loopt in internationaal opzicht voorop in publicaties en patenten op het vlak van biotechnologie, alleen blijft de doorvertaling van kennis naar concrete toepassingen in de markt verhoudingsgewijs achter. Bovendien is de ontwikkeling van biotechnologische kennis tot concrete toepassing vaak duur en tijdrovend. Hierdoor worden kansen die biotechnologische kennis biedt op het vlak van gezondheidszorg, voeding landbouw, energie en milieu, niet optimaal benut.
Biotechnologie is alomtegenwoordig in het dagelijks leven en draagt bij aan inzichten en oplossingen voor vele uitdagingen in de samenleving. En elke inwoner op Nederlandse bodem komt dagelijks – en vaak zonder het te beseffen – in contact met de resultaten van biotechnologisch onderzoek. Denk maar aan de toevoeging van enzymen aan wasmiddelen om op lagere temperatuur en met minder water te kunnen wassen, de ontwikkeling van eiwitrijke voedingsmiddelen om vlees te kunnen vervangen of aan nieuwe medicijnen in de strijd tegen kanker.
Een zo snel mogelijke vertaalslag van biotechnologisch kennis naar concrete toepassing is voordelig voor de Nederlandse burger, maar ook voor de economie. In Nederland is de bio-sector op dit moment zo’n 30 miljard euro per jaar waard. De verwachting is dat dit de komende 5 jaar gaat verdrievoudigen. De financiële investering vanuit de overheid via het Nationaal Groeifonds loopt daardoor als vanzelfsprekend weer terug naar de Nederlandse samenleving. Bovendien versterkt het de internationale marktpositie van de Nederlandse biotech-sector en het vestigingsklimaat voor buitenlandse biotech-bedrijven.
“Met het Biotech Booster programma brengen we industrie en academie in een vroeg stadium bij elkaar: ondernemers en wetenschappers werken intensief samen om zo te zorgen dat de Nederlandse maatschappij sneller kan profiteren van het moois dat biotechnologie ons te bieden heeft. Het is de bedoeling dat dit een lerend systeem wordt en ook zo blijft. Het is belangrijk dat er in de academische wereld meer aandacht komt voor ondernemerschap. Ik vind het de plicht van elke onderzoeker om na te gaan of de gegenereerde onderzoeksresultaten ook buiten de academische wereld impact kunnen maken.”
Nettie Buitelaar, CEO Biotech Booster
Contact
Kartika Sidabutar – Communicatieadviseur
kartika.sidabutar@biotechbooster.nl
06 39 88 09 71
Over Biotech Booster
Biotech Booster is een nationaal programma ter ondersteuning en versnelling van de commercialisering van biotechnologische kennis in Nederland. In eerste instantie wordt het programma gefinancierd door het Nationaal Groeifonds. In 2022 startte de opbouw- en implementatiefase onder penvoerderschap van de Vrije Universiteit Amsterdam. In december 2023 werden Biotech Booster BV en de Stichting Biotech Booster opgericht.
Biotech Booster brengt de academische wereld en de biotech-sector bij elkaar in een uniek samenwerkingsverband. Van daaruit wordt waardevolle biotechnologische kennis zo snel mogelijk gevaloriseerd en naar concrete toepassing in de samenleving geleid: van lab naar living room. Hiervoor worden financiële middelen, coaching door ervaren ondernemers en een sterk netwerk ter beschikking gesteld aan wetenschappers.
Biotech Booster is georganiseerd in vijf clusters die het hele werkveld van de biotechnologie omvatten:
- Industrial Biotechnology & Production
- Agriculture & Food
- ATMPs, Biopharmaceuticals & Associated Enabling Technologies
- Diagnostics & Services
- Vaccines, Small Molecules, Discovery & Development Platforms
Biotech Booster levert een substantiële bijdrage aan het Nederlandse vestigingsklimaat voor biotech bedrijven en de wereldwijde erkenning van Nederland als koploper op het vlak van biotechnologisch onderzoek. Biotech Booster werkt nauw samen met andere Groeifonds-programma’s, zoals Oncode Accelerator en RegMedXB
Samen laten we biotech werken.
‘Deze publicatie is mede ondersteund door subsidie uit het Nationaal Groeifonds-programma Biotech Booster’
Illustrator: Niels Kerstes, Universiteit Utrecht